Hoe onderhoud ik lamellen?

Verticale lamellen of horizontale jaloezieën zijn gemakkelijk in gebruik en in onderhoud. Hoe dat onderhoud er concreet uitziet, hangt af van het materiaal waaruit je lamellen op maat gemaakt zijn. We vatten het hieronder eenvoudig voor je samen.

 

Houten jaloezieën schoonmaken

Houten lamellen zijn misschien wel de gemakkelijkste in onderhoud. Je draait de lamellen volledig dicht en neemt het stof gewoon af met een microvezeldoek. Zijn ze toch wat vervuilder? Gebruik dan een licht vochtige doek. Je doet hetzelfde aan de andere zijde – je draait je lamellen daarvoor gewoon in de andere richting – en klaar.
Tip: als je een vochtige doek gebruikt, kan je wat wasverzachter in het water doen. Zo trekken je lamellen minder stof aan.

 

Pvc of aluminium lamellen onderhouden

Dankzij hun anti-statische beschermlaag trekken deze types lamellen weinig stof aan. Om deze laag niet te beschadigen, mag je nooit schuurcrèmes of producten met alcohol of ammonium gebruiken voor de schoonmaak. Het volstaat de lamellen tussen 2 vezeldoekjes af te vegen met een milde detergent of afwasmiddel. Met een droge doek verwijder je het losgekomen vuil.

Zijn je lamellen erg vuil? Dan neem je ze best af en zeep je ze in met pvc-reiniger met een anti-statische werking. Veeg vervolgens af met zuiver water en met een droge doek. Let er tijdens deze schoonmaakbeurt op dat je lamellen altijd mooi vlak liggen, om vervorming te voorkomen.

 

Textiel lamellen wassen

Door je textiel lamellen regelmatig schoon te maken, vermijd je grote poetsbeurten. Belangrijk, want ze hebben een speciale beschermlaag die er ook voor zorgt dat ze mooi recht hangen. Je neemt best regelmatig stof af met een swiffer of maakt ze schoon tussen 2 doeken met lauw water en een scheutje azijn of vloeibaar wasmiddel.

Moet je je lamellen toch wassen? Dan kies je best voor handwas. Neem de lamellen af en verwijder de losse gewichtjes. Rol de lamellen op en zet ze maximum 10 minuten in lauw water met vloeibaar wasmiddel. Gebruik een spons of een zacht borsteltje om vlekken weg te vegen. Spoel na in lauw water.

Je hangt de lamellen opnieuw op om ze te laten drogen. Stop de gewichtjes opnieuw in de zoom en leg er handdoeken onder. Zorg dat ze niet in de zon of boven de verwarming hangen. Hierdoor kunnen ze gaan krullen.